Skip to main content

Податкова звітність - безкоштовні ключі від податкової

/galleries/dropbox/tax-office-ad.jpg

На вулицях Києва зараз можна побачити рекламу нового сервісу Державної податкової служби України – безкоштовна видача ключів для електронно-цифрового підпису документів.

З самого початку ведення підприємницької діяльності я використовував ключі компанії “ІВК” для подання звітів. Оскільки мій сертифікат нещодавно втратив чинність, я вирішив отримати новий ключ та сертифікат в АЦСК Державної податкової служби України

PDF варіанти документів було створено у Web Word App через сервіс Microsoft Windows Live SkyDrive на випадок, якщо Microsoft Office під рукою немає. Будь ласка, перевірте, що дані в бланках співпадають з оригінальними .doc файлами.

Під час підготовки документів виявилося, що моє свідоцтво про державну реєстрацію також втратило чинність місяць тому (я забув), тепер потрібно отримати виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Виписку можна отримати тільки у Державного реєстратора за місцем реєстрації. Вартість виписки - 17 гривень. Для отримання виписки потрібно подати заяву. Бланк заяви можна завантажити, наприклад, звідси (PDF версія).

/galleries/dropbox/exerpt-head.jpg

Для отримання ключів потрібні наступні документи:

  • Заява на реєстрацію (заповнена власноруч, pkirq1.pdf)

  • Заява-приєднання до договору (заповнена власноруч у двох екземплярах, ppkirq2.pdf)

  • Копія виписки або витягу з Єдиного державного реєстру (завірена власноруч)

  • Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду (завірена власноруч)

  • Копія 1-4 сторінок паспорту (завірена власноруч)

Також потрібно мати носій для ключа, наприклад USB “флешку” (програмне забезпечення записує файл Key-6.dat в корінь носія, якщо потрібно отримати ще й печатку, то доведеться або використовувати два носія, або брати з собою комп’ютер та переписувати ключі).

Територіальної прив’язки немає. Тобто отримати ключі можна в будь-якому відділенні, що вказані на сторінці контактної інформації.

Як я вже казав, приватна частина (ключ) записується на носій користувача, публічна частина (сертифікат) публікується через декілька хвилин на сайті.

/galleries/dropbox/tax-office-entry.png

Сертифікат вже у системі, але він ще не прив’язаний до вашого облікового запису у ДПС. Якщо намагатися відправити звіт, то у відповідь отримаємо знайоме <http://rtg.in.ua/2011/03/16/tax-office-reports-via-email/>_:

Блок даних. Невірний підпис - сертифікат відсутній в базі сертифікатів (ЄДРПОУ: ‘3142520172’, серійний №: ‘69D67841CA65A4AB04000000962B0000DF2A0000’, виданий ‘Єпішев Роман Олегович’)

Якщо раніше після отримання сертифікату було потрібно їхати до податкової з носієм, то зараз процедура значно спростилася – достатньо відправити на шлюз електронної звітості підписаний договір про визнання електронних ключів. Підписувати договір потрібно після кожної заміни сертифікатів.

Договір можна сформувати у програмному забезпеченні ДПС, що завантажується з сайту АЦСК ДПС – http://www.cskidd.gov.ua/program_obespech.

/galleries/dropbox/tax-office-agreement-head.png

Всі поля обов’язкові, у “Місцезнаходженні” окрім фізичної адреси треба вказати email та номер телефону. У полі “в особі” зі сторони податкової треба вказати начальника вашої ДПІ, або його заступника - це вже краще дізнатися у самій ДПІ. В моєму випадку я вказав дані начальника, на що отримав відповідь:

Виявлені помилки: невірний реквізит:В ОСОБІ- заступник начальника Броварської ОДПІ Київ.обл. ДПС-Малихіна О.М.

Після цього я вказав коректні реквізити, надіслав документ знову. Через деякий час отримав XML документ з повідомленням про підписання договору:

Договір підписаний між: Фізична особа - підприємець Єпішев Роман Олегович та ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Все, можна відправляти декларацію.

До речі, якщо ви сформували декларацію, але отримуєте наступне у відповідь -

Виявлені помилки: Помилка - форма не приймається в періоді ‘2012 р.,II Квартал’.

це значить, що потрібно у самому звіті і під час збереження вибрати не “Другий квартал”, а “Півріччя” – про це дізнався тут.